Crisis and Environment - The environment knows no borders - Ympäristö ei tunne rajoja - Näyttely esitetään uudelleen!
Valokuvakeskus Nykyaika, Tampere
18.03.23 - 17.04.2023
Osoite: Kauppakatu 14, Tampere
Auki: Ma-Pe klo 12–18. La - Su klo 12–16.

Hanke on tiedettä, taidetta sekä journalismia yhdistävä selvitystyö Syyrian kriisin ja pakolaistilanteen aiheuttamasta paineesta ympäristölle. Syyrian kriisin seurauksena lähes 12 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan. Heistä noin puolet on hakeutunut naapurimaihin. Kriisin nopeus, pitkittyminen ja pakolaisten suuri määrä on vaikuttanut merkittävästi vastaanottajamaihin. Maat kärsivät kuivuudesta ja vesi- ja sanitaatiojärjestelmien kapasiteetin puutteesta.  Kokemus on osoittanut, että ihmisten hyvinvointi on voimakkaasti linkittynyt ympäristön hyvinvointiin.
​Julkisessa keskustelussa kriisistä ympäristö on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Työtä tehdään Suomen lisäksi Lähi-idässä, Turkissa ja Kreikassa. Tarkastelemme kriisien vaikutusta ympäristöön, ongelmien ratkaisuja sekä millaisia työkaluja tulevaisuuden käyttöön on kehitetty. Hanke keskittyy kriisin seurauksiin ja ratkaisuihin, ennalta valmistautumiseen ja työkalujen kansainväliseen monistettavuuteen.
Mietimme keinoja lisätä tietoisuutta, tiedonjakamista ja yhteistyötä poikkitieteellisesti. Miten tehdä tieto näkyväksi, ymmärrettäväksi, vuorovaikutteiseksi ja helpommin lähesttyväksi ja lisätä keskustelua? Fokuksemme on tuoda esiin, kuinka kriiseihin liittyvät ilmiöt linkittyvät toisiinsa, tulevaisuuden kriiseihin ja vaikuttavat yli rajojen ja maanosien. 
Hanketta on tähän mennessä rahoittanut Nesslingin säätiö, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö, Tiedetoimittajien säätiö sekä Suomen ulkoministeriö. Ensi vuodelle 2019 olemme saaneet  apurahaa Tiedon julkistamisen lautakunnalta.
Hanke on nelivuotinen 2018-2021 ja tiimissä mukana myös journalistit Veera Vehkasalo, Nina Jaatinen ja Marie Kajava sekä dokumentaristi Heli Pekkonen. Ensimmäinen kenttämatka tehtiin vuonna 2017 toimittaja Aija Kuparisen kanssa.
Hanketta ovat rahoittaneet Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Tiedonjulkistamisen lautakunta TJNK, JOKES säätiö, Tiedetoimittajien ry sekä Suomen Ulkoministeriö.
Projektin verkkosivut: crisisandenvironment.com
Sosiaalisessa mediassa: Facebook @crisisandenvironment ja Instagram #crisisandenvironment
Julkaistuja artikkeleita Suomessa:
Maailman kuvalehti toukokuu 2019
Lesboksen saaresta tuli pelastusliivien hautausmaa, jossa 14 000 turvapaikanhakijaa odottaa tietoa kohtalostaan, 
https://www.maailmankuvalehti.fi/2019/6/pitkat/lesboksen-saaresta-tuli-pelastusliivien-hautausmaa-jossa-14-000-turvapaikanhakijaa

Maailman kuvalehti, 12.2.2018
Syyrian konflikti rasittaa naapureita – Jordania kärsii jo vesipulasta
www.maailmankuvalehti.fi/2018/1/pitkat/syyrian-konflikti-rasittaa-naapureita-jordania-karsii-jo-vesipulasta

Kansanuutiset, 29.7.2018
Syyrian sota tuhoaa naapureitaan ja ympäristöä
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3937456-syyrian-sota-tuhoaa-naapureitaan-ja-ymparistoa

Iso Numero, syyskuu 2018 nro 28 
Sodan jäljet - Sota tuhoaa monen muun asian lisäksi ympäristöä sekä Syyriassa että naapurimaissa.

You may also like

Back to Top